Plaatsbeschrijving en huurschade bij woninghuur, hoe zit dat nu?

Winston Weetjes
01.07.2021

Het is een vraag die we al veel gekregen hebben, en dus komt het antwoord in onze Winston-weetjes. Opgelet, het volgende geldt enkel voor woningen in Vlaanderen.

Art. 9, §1 van het Vlaams Woninghuurdecreet legt de huurder en verhuurder de verplichting op om een plaatsbeschrijving op te stellen tijdens de eerste maand van de huur of wanneer de ruimtes nog onbewoonbaar zijn. De plaatsbeschrijving moet dan bij de huurovereenkomst worden gevoegd en mee geregistreerd. De kosten worden tussen de huurder en verhuurder gedeeld.

De plaatsbeschrijving moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Het moet omstandig, op tegenspraak, gedateerd en ondertekend zijn. Het speelt geen rol of zij dit zelf (samen) opmaken of hiervoor een deskundige (makelaar, architect) aanstellen.

Omstandig betekent dat de plaatsbeschrijving voldoende gedetailleerd en nauwkeurig moet zijn. Standaardclausules zoals ‘het goed is in goede staat’ zijn onvoldoende. Tegensprekelijk betekent in het aanwezigheid van de huurder en de verhuurder, zodat ze beide kennis hebben van de staat van de woning en dit niet te betwisten valt. Vervolgens moeten zowel de huurder als de verhuurder de plaatsbeschrijving ondertekenen en de datum van de plaatsbeschrijving vermelden.

De plaatsbeschrijving is een belangrijk document aangezien dit de basis is voor het bepalen van eventuele huurschade. Huurschade is de vergelijking van de toestand van het gehuurde goed bij intrede met de toestand van het goed bij uittrede. De schade die in tussentijd is ontstaan is huurschade, behoudens wanneer dit uit overmacht of door slijtage ontstaat. In de regel staat de huurder in voor herstel of vergoeding van de huurschade.

Pas op, het is niet omdat het Woondecreet specifieke voorwaarden oplegt dat contractueel hier niet kan van worden afgeweken. Zolang de afwijkingen in het voordeel van de huurder zijn, kan dit perfect.

Heb je zelf een probleem over huurschade of de plaatsbeschrijving? Stel je vraag dan snel en krijg advies op maat van jouw situatie.

Ook interessant
WINSTON Offerte op maat | Winston
Juridisch advies nodig?

Persoonlijk en to-the-point advies
In slechts enkele klikken.
Vanaf 25 euro
Niet tevreden? Geld terug.

Stel nu jouw vraag
Hoe werkt het
WINSTON FEB 2021 4 B1 A3025 | Winston
Meer dan advies nodig? Krijg vrijblijvend onze offerte.

Juridisch stappenplan op maat.
Vaste prijs per stap.
Stop wanneer jij wil.
Gedreven team van advocaten.

Vraag nu jouw blueprint
Hoe werkt het
E-mail gekopieerd naar klembord