Rijden zonder keuring: wat zijn de gevolgen?

Winston Weetjes
29.12.2022
Er zijn verschillende gevolgen verbonden aan het rijden zonder een geldig autokeuringsbewijs. De wet verplicht iedereen om hun voertuig te laten keuren om zo bij te dragen aan een veiliger verkeer, een gezonder leefmilieu en een betere bescherming . Daarom moet er altijd een geldig keuringsbewijs in het voertuig aanwezig zijn wanneer het op de openbare weg of op een openbare parkeerplaats staat. Er zijn echter uitzonderingen op deze regel, zoals wanneer u naar de autokeuring of naar een garage gaat om het voertuig te laten herstellen.

De eerste verplichte autokeuring moet plaatsvinden op de datum waarop het voertuig 4 jaar wordt. Daarna moet het voertuig elk jaar gekeurd worden. Meestal ontvangt u jaarlijks een uitnodigingskaart om uw wagen te laten keuren, maar ook als u geen uitnodigingskaart ontvangt, moet uw voertuig nog steeds gekeurd worden. Het is daarom belangrijk om dit zelf in de gaten te houden.

Het rijden zonder geldig keuringsbewijs kan leiden tot een gevangenisstraf van 8 dagen tot 3 maanden en/of een geldboete van 80 tot 80.000 euro. Als u meerdere keren betrapt wordt op het rijden zonder geldig keuringsbewijs, kan de straf oplopen. U kan ook vervolgd worden als u een voertuig rijdt dat niet uw eigendom is en dat niet over een geldig keuringsbewijs beschikt.

Wanneer u de geldigheidsdatum van het keuringsbewijs overschrijdt, moet u een toeslag betalen voor de laattijdige keuring. In sommige gevallen, zoals bij overmacht, kan deze toeslag terugbetaald worden op verzoek.

Als u een ongeval heeft met een voertuig dat niet gekeurd is, kan dit verregaande financiële gevolgen voor u hebben. In dat geval kan de verzekeraar het regresrecht uitoefenen en de bedragen die zij aan eventuele slachtoffers heeft uitgekeerd, van u terugvorderen. Daarom is het belangrijk om uw voertuig op tijd te laten keuren.
Ontvang gratis en vrijblijvend een offerte op maat

Vaste prijzen. Geen uurtje-factuurtje

Geen verrassingen of extra kosten

Binnen de 48u in jouw mailbox

Ja, ik wil een offerte
Zo werkt het
Start onmiddellijk jouw pro-Deo dossier bij ons op

Snel, laagdrempelig, en discreet.

In enkele klikken snellen wij jou te hulp.

Je hoeft er zelfs je zetel niet meer voor uit.

Ja, ik wil een pro-Deo-dossier opstarten
Check hier of je recht hebt op pro-Deo
Ook interessant
WINSTON Offerte op maat | Winston
Juridisch advies nodig?

In slechts enkele klikken krijg je persoonlijk en begrijpelijk advies.

Vanaf 25 euro al.

Stel nu jouw vraag
Zo werkt het
WINSTON FEB 2021 4 B1 A3025 | Winston
Op zoek naar een advocaat?
Krijg vrijblijvend onze offerte.

Wij stippelen een stappenplan op maat uit, telkens met een vaste prijs per stap.

Zo heb jij de volledige controle.

Vraag nu jouw offerte
Zo werkt het
E-mail gekopieerd naar klembord