Scheiden op grond van onherstelbare ontwrichting: hoe ziet de procedure eruit?

Winston Weetjes
22.02.2023
Echtscheiding is een emotioneel beladen en ingewikkelde gebeurtenis die vaak gepaard gaat met een juridische procedure. In België wordt een echtscheiding uitgesproken wanneer de rechter vaststelt dat het huwelijk onherstelbaar ontwricht is. Dit kan gebeuren aan de hand van voorgelegd bewijs, of als jij en je partner gedurende een bepaalde periode feitelijk gescheiden leven.

Als je een gezamenlijke aanvraag indient, is het voldoende om 6 maanden feitelijk gescheiden te leven. Eenzijdige aanvragen vereisen echter meer dan 1 jaar feitelijke scheiding. Als je een aanvraag indient vóór die periode, wordt het huwelijk als onherstelbaar ontwricht beschouwd als je na een reflectieperiode een tweede maal voor de rechtbank verschijnt en je wil tot echtscheiding herhaalt. Het is belangrijk om te weten dat je de gerechtelijke procedure voor een EOO altijd moet voeren bij de familierechtbank van de laatste echtelijke verblijfplaats of de woonplaats van je huwelijkspartner.

Tijdens de echtscheidingsprocedure kan je op elk moment akkoorden over voorlopige maatregelen met betrekking tot je goederen of kinderen door de rechter laten homologeren. Dit akkoord heeft dezelfde uitvoerbare kracht als een vonnis en als één van de partijen het akkoord niet naleeft, kan de andere partij een gerechtsdeurwaarder inschakelen om het akkoord te laten uitvoeren. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de rechter homologatie kan weigeren als het akkoord in strijd is met de belangen van de kinderen. Als het akkoord slechts gedeeltelijk is, wordt de zaak doorverwezen naar de eerste nuttige zitting om de kwesties die niet door het gedeeltelijk akkoord beoogd worden te beslechten.

Als een van de huwelijkspartners zich tegen de echtscheiding verzet, kan deze in beroep gaan tegen de beslissing. Het beroep kan worden ingediend door een van de partners of door beide partners, samen of afzonderlijk, of door de Procureur des Konings. Het moet binnen een maand na de uitspraak van de echtscheiding worden ingediend en schorst de beslissing die de echtscheiding uitspreekt. Let wel op, als beroep wordt ingediend om tijd te winnen, kan de huwelijkspartner worden veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding. In geval van verzoening moeten beide huwelijkspartners samen beroep aantekenen, en ook binnen de maand na de uitspraak van de echtscheiding.
Ontvang gratis en vrijblijvend een offerte op maat

Vaste prijzen. Geen uurtje-factuurtje

Geen verrassingen of extra kosten

Binnen de 48u in jouw mailbox

Ja, ik wil een offerte
Zo werkt het
Start onmiddellijk jouw pro-Deo dossier bij ons op

Snel, laagdrempelig, en discreet.

In enkele klikken snellen wij jou te hulp.

Je hoeft er zelfs je zetel niet meer voor uit.

Ja, ik wil een pro-Deo-dossier opstarten
Check hier of je recht hebt op pro-Deo
Ook interessant
WINSTON Offerte op maat | Winston
Juridisch advies nodig?

In slechts enkele klikken krijg je persoonlijk en begrijpelijk advies.

Vanaf 25 euro al.

Stel nu jouw vraag
Zo werkt het
WINSTON FEB 2021 4 B1 A3025 | Winston
Op zoek naar een advocaat?
Krijg vrijblijvend onze offerte.

Wij stippelen een stappenplan op maat uit, telkens met een vaste prijs per stap.

Zo heb jij de volledige controle.

Vraag nu jouw offerte
Zo werkt het
E-mail gekopieerd naar klembord