(Ver)bouwen, maar niet getrouwd? Hoe regel je dit?

Winston Weetjes
25.05.2021

Als samenwonenden is het van belang om goede afspraken te maken rond de aankoop of het verbouwen van een woning. Na jaren samen te wonen, komen partners regelmatig tot de vaststelling dat zij bij een relatiebreuk niet kunnen bewijzen wat ze in een woning hebben geïnvesteerd. Voor de één een pijnlijke zaak voor de andere een financiële meevaller die tot hoogoplopende discussies kunnen leiden.

Hoe vermijden?

Wanneer je op een wolk leeft, denk je uiteraard niet graag aan de situatie waarbij het verkeerd zou lopen. Nochtans is het aangewezen om hierover concrete afspraken te maken. Het bespaart je immers een hoop miserie achteraf. Op het ogenblik dat jullie (ver)bouwen zetten jullie best één en ander op papier. Dat kan via een samenlevingsovereenkomst of een schulderkenning. De schulderkenning is een geschreven document waarin een partij erkent een geldsom schuldig te zijn aan iemand anders. De partner die bij een breuk een terugbetaling verwacht, heeft zo een bewijs van de gemaakte kosten.

Wat als mijn ouders een deel hebben gefinancierd?

Je ouders kunnen kiezen om de verbouwingen te financieren als een schenking of ze kunnen het zien als een lening. Hoe dan ook zet je best alle afspraken keurig op papier. Dat voelt vandaag misschien niet aangenaam aan, maar het bespaart je een hoop miserie later. De financiering van jouw ouders, maken deel uit van jouw inbreng. Deze inbreng recupereren zal immers maar lukken met de nodige bewijzen. Hoe meer bewijzen, hoe minder discussie. Hebben je ouders de aannemers betaald? Dan houden ze best alle facturen bij op een veilige plaats. Zo niet zal deze inbreng, die eigenlijk gezien wordt als ‘jouw’ inbreng niet verrekend kunnen worden als het zou mislopen. Deze papieren mogen dus niet verloren gaan met de jaren.

Ook interessant
WINSTON Offerte op maat | Winston
Juridisch advies nodig?

Persoonlijk en to-the-point advies
In slechts enkele klikken.
Vanaf 25 euro
Niet tevreden? Geld terug.

Stel nu jouw vraag
Hoe werkt het
WINSTON FEB 2021 4 B1 A3025 | Winston
Meer dan advies nodig? Krijg vrijblijvend onze offerte.

Juridisch stappenplan op maat.
Vaste prijs per stap.
Stop wanneer jij wil.
Gedreven team van advocaten.

Vraag nu jouw blueprint
Hoe werkt het
E-mail gekopieerd naar klembord