Verdeling van de goederen bij een echtscheiding door onherstelbare ontwrichting (EOO). Hoe gaat dit?

Winston Weetjes
22.02.2023
Een echtscheiding kan een ingewikkelde zaak zijn, vooral als het gaat om het verdelen van de goederen en schulden. Bij een echtscheiding met onderlinge toestemming (EOT) maken de ex-partners afspraken over hun goederen in de regelingsakte. Maar wat gebeurt er bij een echtscheiding door onherstelbare ontwrichting (EOO)?

Bij een EOO wordt in principe een notaris aangesteld om de verdeling van het gemeenschappelijk huwelijksvermogen te regelen. Als de echtgenoten gehuwd zijn onder een stelsel van scheiding van goederen, dan is er geen gemeenschappelijk huwelijksvermogen en moeten de partners uit onverdeeldheid treden.

Als de huwelijkspartners geen onderlinge overeenkomst kunnen bereiken, kan het lastig zijn om een regeling te treffen, vooral als er sprake is van een omvangrijk vermogen. Eén van de ex-huwelijkspartners kan de notaris vragen om zijn werkzaamheden te beginnen, waarna de notaris de partijen oproept en vraagt om een aantal documenten mee te brengen.

Op basis van de verstrekte documenten krijgt de notaris een duidelijk beeld van wat er te verdelen valt, wat de schulden zijn en welke andere problemen er kunnen opduiken in het dossier. De notaris zal ook vragen of de ex-partners het over bepaalde zaken onderling eens zijn. Als de ex-partners of één van hen dat wenst, begint de notaris met de opmaak van een inventaris.

Het is ook mogelijk dat een tweede notaris wordt aangeduid om de afwezige of onwillige partij te vertegenwoordigen. Kortom, bij een echtscheiding is het belangrijk om een goede notaris te hebben die kan helpen bij het verdelen van de goederen en het oplossen van eventuele geschillen.
Ontvang gratis en vrijblijvend een offerte op maat

Vaste prijzen. Geen uurtje-factuurtje

Geen verrassingen of extra kosten

Binnen de 48u in jouw mailbox

Ja, ik wil een offerte
Zo werkt het
Start onmiddellijk jouw pro-Deo dossier bij ons op

Snel, laagdrempelig, en discreet.

In enkele klikken snellen wij jou te hulp.

Je hoeft er zelfs je zetel niet meer voor uit.

Ja, ik wil een pro-Deo-dossier opstarten
Check hier of je recht hebt op pro-Deo
Ook interessant
WINSTON Offerte op maat | Winston
Juridisch advies nodig?

In slechts enkele klikken krijg je persoonlijk en begrijpelijk advies.

Vanaf 25 euro al.

Stel nu jouw vraag
Zo werkt het
WINSTON FEB 2021 4 B1 A3025 | Winston
Op zoek naar een advocaat?
Krijg vrijblijvend onze offerte.

Wij stippelen een stappenplan op maat uit, telkens met een vaste prijs per stap.

Zo heb jij de volledige controle.

Vraag nu jouw offerte
Zo werkt het
E-mail gekopieerd naar klembord