Wanneer en hoe kan een woninghuurovereenkomst worden opgezegd?

Winston Weetjes
07.03.2023
Als verhuurder heb je verschillende opties om een huurovereenkomst te beëindigen. Zo kan je bijvoorbeeld de overeenkomst opzeggen als je de woning zelf wil betrekken of als je grondige renovatiewerken wil uitvoeren. Houd er wel rekening mee dat er in beide gevallen een opzeggingstermijn van zes maanden geldt, tenzij de opzegging wordt gedaan tijdens de eerste driejarige periode. In dat geval kan de opzeggingstermijn niet verstrijken vóór het einde van de eerste driejarige periode vanaf de inwerkingtreding van de huurovereenkomst.

Als verhuurder kan je ook zonder motief de huurovereenkomst beëindigen bij het verstrijken van de eerste en tweede driejarige periode. In dat geval geldt ook een opzeggingstermijn van zes maanden en moet je als verhuurder een vergoeding betalen die gelijk is aan negen of zes maanden huur, afhankelijk van wanneer de overeenkomst wordt beëindigd.

Als huurder heb je ook de mogelijkheid om de huurovereenkomst op te zeggen. Dit kan op elk moment, maar je moet wel rekening houden met een opzeggingstermijn van drie maanden. Als je de overeenkomst opzegt tijdens de eerste driejarige periode, moet je als huurder een vergoeding betalen aan de verhuurder. Deze vergoeding is gelijk aan drie maanden, twee maanden of één maand huur, afhankelijk van wanneer de overeenkomst wordt beëindigd gedurende respectievelijk het eerste, tweede of derde jaar.

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze opzeggingsmogelijkheden en -termijnen, zowel als verhuurder als huurder, om eventuele misverstanden en conflicten te voorkomen.
Ontvang gratis en vrijblijvend een offerte op maat

Vaste prijzen. Geen uurtje-factuurtje

Geen verrassingen of extra kosten

Binnen de 48u in jouw mailbox

Ja, ik wil een offerte
Zo werkt het
Start onmiddellijk jouw pro-Deo dossier bij ons op

Snel, laagdrempelig, en discreet.

In enkele klikken snellen wij jou te hulp.

Je hoeft er zelfs je zetel niet meer voor uit.

Ja, ik wil een pro-Deo-dossier opstarten
Check hier of je recht hebt op pro-Deo
Ook interessant
WINSTON Offerte op maat | Winston
Juridisch advies nodig?

In slechts enkele klikken krijg je persoonlijk en begrijpelijk advies.

Vanaf 25 euro al.

Stel nu jouw vraag
Zo werkt het
WINSTON FEB 2021 4 B1 A3025 | Winston
Op zoek naar een advocaat?
Krijg vrijblijvend onze offerte.

Wij stippelen een stappenplan op maat uit, telkens met een vaste prijs per stap.

Zo heb jij de volledige controle.

Vraag nu jouw offerte
Zo werkt het
E-mail gekopieerd naar klembord