Als je een woning huurt, zal de verhuurder vaak vragen om een huurwaarborg. Dit is een som geld die je als huurder moet betalen als garantie voor mogelijke huurschade of onbetaalde huur. Maar hoeveel bedraagt deze waarborg in België?
De waarborg mag niet meer bedragen dan drie maanden huur. Dit geldt voor zowel de hoofdhuurder als de eventuele medehuurders. Er zijn verschillende vormen van huurwaarborg mogelijk, afhankelijk van de keuze van de huurder. De huurwaarborg kan bijvoorbeeld gestort worden op een geïndividualiseerde rekening bij een financiële instelling op naam van de huurder. Ook kan er gekozen worden voor een bankwaarborg als gevolg van een standaardcontract tussen een OCMW en een financiële instelling.
Het is ook mogelijk om de waarborg te laten leveren door een borgstelling door een natuurlijke persoon of rechtspersoon, mits akkoord van de verhuurder. Het bedrag van de huurwaarborg mag niet gebruikt worden als betaling van de huur, behalve in geval van overmacht.
Let op: de verplichtingen van de borg blijven van kracht na verlenging van de huurovereenkomst en na omzetting tot een overeenkomst voor een duur van negen jaar.
Als huurder heb je recht op een rente op je huurwaarborg. Deze rente wordt berekend op basis van het bedrag van de waarborg en de duur van de huurovereenkomst. Aan het einde van de huurovereenkomst krijg je de huurwaarborg terug, eventueel verminderd met de kosten voor huurschade.