Wat is de Wet Breyne en waarom is deze wet belangrijk voor bouwheer-kopers?

Winston Weetjes
07.03.2023
Naast de bekende bepalingen rondom dubbele oplevering en betalingsregelingen, voorziet de Wet Breyne in een uitgebreide informatieverplichting voor verkopers, aannemers en bouwpromotors.

Deze informatieverplichting houdt in dat de koper volledige en correcte informatie moet krijgen over de aankoop van een onroerend goed. De overeenkomst tussen koper-bouwheer en verkoper, aannemer of bouwpromotor moet verplicht bepaalde informatie bevatten, zoals de identiteit van de eigenaar van de grond en de bestaande gebouwen, de uitgiftedatum en voorwaarden van de stedenbouwkundige vergunning, en een opschortende voorwaarde betreffende het verkrijgen van financiering.

Bij de bouw van een appartement moet ook een nauwkeurige beschrijving van de privatieve en gemeenschappelijke delen worden vermeld, evenals de totale prijs van het onroerend goed en de verbouwings- of uitbreidingswerken. De wijze van betaling, prijsherziening en mogelijke gewestelijke overheidstegemoetkomingen moeten eveneens worden vermeld. Daarnaast moet de overeenkomst ook een opschortende voorwaarde bevatten betreffende het bekomen van een stedenbouwkundige vergunning.

De overeenkomst moet ook vermelden wanneer de werken van start gaan, de uitvoerings- of leveringstermijn, de wijze van oplevering en de schadevergoeding bij vertraging in de uitvoering of levering. Bij werken met een niet-erkende aannemer moet de authentieke akte met vermelding van de overeenkomst waarbij de borgtocht werd verleend worden vermeld.

Artikel 7 over de verplichte vermeldingen van de overeenkomst op straffe van nietigheid en artikel 12 over de financiële waarborg moeten integraal worden overgenomen in de overeenkomst. De koper moet ook erkennen dat hij kennis heeft van de bovengenoemde gegevens en stukken. Indien een bovenstaande bijlage of een vermelding ontbreekt in de overeenkomst, kan de koper-bouwheer de nietigheid van het strijdig beding of van de hele overeenkomst vragen.

Let wel, deze nietigheid moet bij een verkoopovereenkomst vóór het verlijden van de authentieke akte worden gevraagd. Bij een aannemingsovereenkomst moet het gevraagd worden vóór de voorlopige oplevering.

De Wet Breyne biedt dus een uitgebreide bescherming voor bouwheer-kopers door middel van een strikte informatieverplichting voor verkopers, aannemers en bouwpromotors. Het is belangrijk om deze informatie te kennen en te begrijpen voordat u een onroerend goed koopt om eventuele problemen te voorkomen.
Ontvang gratis en vrijblijvend een offerte op maat

Vaste prijzen. Geen uurtje-factuurtje

Geen verrassingen of extra kosten

Binnen de 48u in jouw mailbox

Ja, ik wil een offerte
Zo werkt het
Start onmiddellijk jouw pro-Deo dossier bij ons op

Snel, laagdrempelig, en discreet.

In enkele klikken snellen wij jou te hulp.

Je hoeft er zelfs je zetel niet meer voor uit.

Ja, ik wil een pro-Deo-dossier opstarten
Check hier of je recht hebt op pro-Deo
Ook interessant
WINSTON Offerte op maat | Winston
Juridisch advies nodig?

In slechts enkele klikken krijg je persoonlijk en begrijpelijk advies.

Vanaf 25 euro al.

Stel nu jouw vraag
Zo werkt het
WINSTON FEB 2021 4 B1 A3025 | Winston
Op zoek naar een advocaat?
Krijg vrijblijvend onze offerte.

Wij stippelen een stappenplan op maat uit, telkens met een vaste prijs per stap.

Zo heb jij de volledige controle.

Vraag nu jouw offerte
Zo werkt het
E-mail gekopieerd naar klembord