Wat met de gezinswoning en andere goederen na het einde van feitelijke samenwoning?

Winston Weetjes
22.02.2023
Wat te doen met de gezinswoning en andere goederen na het einde van feitelijke samenwoning? Het is een vraag die veel mensen zich stellen wanneer hun relatie ten einde komt. Als je feitelijk samenwoont met je partner en de relatie eindigt, dan zijn er geen wettelijke regels over de verdeling van de gezinswoning en andere goederen.

De gezinswoning is bij feitelijke samenwoning niet beschermd. Dit betekent dat één van de partners de gezinswoning zonder toestemming van de andere partner kan verkopen. Het is echter mogelijk om andere afspraken te maken in een overeenkomst, waarbij beide partners akkoord gaan dat toestemming van beide partners vereist is om de gezinswoning te verkopen.

Als de partners besluiten om de woning te verkopen, dan zal de opbrengst van de verkoop verdeeld worden op basis van hun eigendomsrechten. In de meeste gevallen zullen ex-partners elk de helft van de verkoopprijs ontvangen, omdat ze elk voor de helft eigenaar zijn van de gezinswoning.

Bij feitelijke samenwoners geldt het vermoeden van onverdeeldheid niet. Dit betekent dat de partners zelf moeten bewijzen dat de goederen effectief hun eigendom zijn bij een verdeling. Een goede tip om discussies te voorkomen is om gezamenlijke aankopen te betalen via een gezamenlijke rekening en de factuur op naam van beide partners te laten schrijven. Als je wilt dat je de enige eigenaar bent van een aankoop, betaal dan via je persoonlijke rekening en zorg ervoor dat de factuur alleen op jouw naam staat.

Als feitelijk samenwonende partners ben je elkaar geen bijstand en onderhoud verschuldigd. Maar als je toch afspraken wilt maken over alimentatie, kan je een samenlevingsovereenkomst opstellen. In deze overeenkomst kan je afspraken maken over de verdeling van de gezinswoning en andere goederen, evenals alimentatie.
Ontvang gratis en vrijblijvend een offerte op maat

Vaste prijzen. Geen uurtje-factuurtje

Geen verrassingen of extra kosten

Binnen de 48u in jouw mailbox

Ja, ik wil een offerte
Zo werkt het
Start onmiddellijk jouw pro-Deo dossier bij ons op

Snel, laagdrempelig, en discreet.

In enkele klikken snellen wij jou te hulp.

Je hoeft er zelfs je zetel niet meer voor uit.

Ja, ik wil een pro-Deo-dossier opstarten
Check hier of je recht hebt op pro-Deo
Ook interessant
WINSTON Offerte op maat | Winston
Juridisch advies nodig?

In slechts enkele klikken krijg je persoonlijk en begrijpelijk advies.

Vanaf 25 euro al.

Stel nu jouw vraag
Zo werkt het
WINSTON FEB 2021 4 B1 A3025 | Winston
Op zoek naar een advocaat?
Krijg vrijblijvend onze offerte.

Wij stippelen een stappenplan op maat uit, telkens met een vaste prijs per stap.

Zo heb jij de volledige controle.

Vraag nu jouw offerte
Zo werkt het
E-mail gekopieerd naar klembord