Wat zijn contracten "intuitu personae"?

Winston Weetjes
30.01.2023

In de juridische wereld, zijn er twee soorten contracten: intuitu personae en intuitu pecuniae. Een overeenkomst wordt beschouwd als intuitu personae wanneer deze is afgesloten vanwege de persoonlijkheid of specifieke kwaliteiten van de tegenpartij, meestal de schuldenaar. In tegenstelling hiermee zijn er de contracten intuitu pecuniae, waarbij alleen de prestatie en niet de persoon die de prestatie moet leveren, van belang is.

Een voorbeeld van een intuitu personae-contract is een lening die wordt afgesloten vanwege de solvabiliteit of persoonlijkheid van de debiteur. Een contract met een reclamebureau vanwege de creativiteit van hun medewerkers is ook een voorbeeld van een intuitu personae-overeenkomst.

Het kenmerk van een intuitu personae-contract is dat het eindigt bij het overlijden van de betreffende persoon of bij het verdwijnen van hun kredietwaardigheid. Deze contracten gaan niet over op de erfgenamen en kunnen ook niet worden voldaan door een derde partij. Als er een vergissing is gemaakt over de identiteit van de persoon, kan het contract op grond van dwaling worden vernietigd.

Soms kan het intuitu personae-karakter van een contract afgeleid worden uit de aard van de overeenkomst zelf, zoals bij aannemingscontracten met personen die een vrij beroep uitoefenen, zoals advocaten, artsen, architecten, enzovoort. De persoonlijke kwaliteiten van deze professionals spelen hier een belangrijke rol.

Het is mogelijk dat partijen een intuitu pecuniae-karakter willen geven aan een contract dat in feite intuitu personae is, of andersom. De bedoeling van de partijen is uiteindelijk doorslaggevend in de bepaling of een contract intuitu personae of intuitu pecuniae is.

Ontvang gratis en vrijblijvend een offerte op maat

Vaste prijzen. Geen uurtje-factuurtje

Geen verrassingen of extra kosten

Binnen de 48u in jouw mailbox

Ja, ik wil een offerte
Zo werkt het
Start onmiddellijk jouw pro-Deo dossier bij ons op

Snel, laagdrempelig, en discreet.

In enkele klikken snellen wij jou te hulp.

Je hoeft er zelfs je zetel niet meer voor uit.

Ja, ik wil een pro-Deo-dossier opstarten
Check hier of je recht hebt op pro-Deo
Ook interessant
WINSTON Offerte op maat | Winston
Juridisch advies nodig?

In slechts enkele klikken krijg je persoonlijk en begrijpelijk advies.

Vanaf 25 euro al.

Stel nu jouw vraag
Zo werkt het
WINSTON FEB 2021 4 B1 A3025 | Winston
Op zoek naar een advocaat?
Krijg vrijblijvend onze offerte.

Wij stippelen een stappenplan op maat uit, telkens met een vaste prijs per stap.

Zo heb jij de volledige controle.

Vraag nu jouw offerte
Zo werkt het
E-mail gekopieerd naar klembord