Wie betaalt de kosten van een echtscheidingsprocedure?

Winston Weetjes
22.02.2023
Wie betaalt de kosten van een echtscheidingsprocedure? Dat is een vraag die veel mensen zich stellen wanneer ze in een scheiding terechtkomen. Het antwoord is niet zo eenvoudig als je zou denken. Er zijn verschillende opties mogelijk. Zo kunnen beide echtgenoten bijvoorbeeld ervoor kiezen om de kosten fifty-fifty te delen. Het is echter ook mogelijk om af te spreken dat één van beiden alle kosten betaalt of dat de kosten volgens een bepaald percentage worden verdeeld.

Als één van de ex-partners een advocaat of raadsman inschakelt, moet hij of zij zelf instaan voor de kosten of erelonen van deze persoon. Of de partners nu aankloppen bij dezelfde notaris of elk een eigen notaris inschakelen, de erelonen worden onder elkaar verdeeld en er worden geen extra kosten aangerekend.

Maar welke kosten komen er precies kijken bij een echtscheidingsprocedure? De kosten voor een echtscheidingsprocedure door onderlinge toestemming bestaan uit verschillende posten, zoals:

Kosten en erelonen voor het opmaken van de overeenkomsten voorafgaandelijk aan de echtscheiding en de eventuele inventaris.
Bijkomende kosten, zoals de registratie van de overeenkomsten, de kost van verschillende geboorte-uittreksels en andere uittreksels van de burgerlijke stand die de ex-partners (of hun vertegenwoordiger) aan de rechtbank moeten bezorgen.
Kosten voor de neerlegging van het verzoekschrift en de rolzetting op de griffie van de rechtbank (=procedurekosten in de strikte zin).
Bijkomende kosten voor de overschrijving, zoals de kosten voor het vertalen van de stukken als het huwelijk in een gemeente van een ander taalgebied heeft plaatsgevonden.
Hou er rekening mee dat de kosten van een echtscheidingsprocedure sterk kunnen variëren en afhankelijk zijn van jouw specifieke situatie. Het is daarom verstandig om je hierover goed te laten informeren door een notaris of advocaat, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
Ontvang gratis en vrijblijvend een offerte op maat

Vaste prijzen. Geen uurtje-factuurtje

Geen verrassingen of extra kosten

Binnen de 48u in jouw mailbox

Ja, ik wil een offerte
Zo werkt het
Start onmiddellijk jouw pro-Deo dossier bij ons op

Snel, laagdrempelig, en discreet.

In enkele klikken snellen wij jou te hulp.

Je hoeft er zelfs je zetel niet meer voor uit.

Ja, ik wil een pro-Deo-dossier opstarten
Check hier of je recht hebt op pro-Deo
Ook interessant
WINSTON Offerte op maat | Winston
Juridisch advies nodig?

In slechts enkele klikken krijg je persoonlijk en begrijpelijk advies.

Vanaf 25 euro al.

Stel nu jouw vraag
Zo werkt het
WINSTON FEB 2021 4 B1 A3025 | Winston
Op zoek naar een advocaat?
Krijg vrijblijvend onze offerte.

Wij stippelen een stappenplan op maat uit, telkens met een vaste prijs per stap.

Zo heb jij de volledige controle.

Vraag nu jouw offerte
Zo werkt het
E-mail gekopieerd naar klembord