Wie betaalt de kosten van een echtscheidingsprocedure? Dat is een vraag die veel mensen zich stellen wanneer ze in een scheiding terechtkomen. Het antwoord is niet zo eenvoudig als je zou denken. Er zijn verschillende opties mogelijk. Zo kunnen beide echtgenoten bijvoorbeeld ervoor kiezen om de kosten fifty-fifty te delen. Het is echter ook mogelijk om af te spreken dat één van beiden alle kosten betaalt of dat de kosten volgens een bepaald percentage worden verdeeld.
Als één van de ex-partners een advocaat of raadsman inschakelt, moet hij of zij zelf instaan voor de kosten of erelonen van deze persoon. Of de partners nu aankloppen bij dezelfde notaris of elk een eigen notaris inschakelen, de erelonen worden onder elkaar verdeeld en er worden geen extra kosten aangerekend.
Maar welke kosten komen er precies kijken bij een echtscheidingsprocedure? De kosten voor een echtscheidingsprocedure door onderlinge toestemming bestaan uit verschillende posten, zoals:
Kosten en erelonen voor het opmaken van de overeenkomsten voorafgaandelijk aan de echtscheiding en de eventuele inventaris.
Bijkomende kosten, zoals de registratie van de overeenkomsten, de kost van verschillende geboorte-uittreksels en andere uittreksels van de burgerlijke stand die de ex-partners (of hun vertegenwoordiger) aan de rechtbank moeten bezorgen.
Kosten voor de neerlegging van het verzoekschrift en de rolzetting op de griffie van de rechtbank (=procedurekosten in de strikte zin).
Bijkomende kosten voor de overschrijving, zoals de kosten voor het vertalen van de stukken als het huwelijk in een gemeente van een ander taalgebied heeft plaatsgevonden.
Hou er rekening mee dat de kosten van een echtscheidingsprocedure sterk kunnen variëren en afhankelijk zijn van jouw specifieke situatie. Het is daarom verstandig om je hierover goed te laten informeren door een notaris of advocaat, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.