Woninghuurovereenkomst: hoe lang duurt het?

Winston Weetjes
07.03.2023
Als je een woning huurt in België, geldt een standaard huurovereenkomst voor een periode van negen jaar. Na afloop van deze termijn wordt de huurovereenkomst automatisch verlengd onder dezelfde voorwaarden voor een extra periode van drie jaar, tenzij één van de partijen ten minste zes maanden voor het einde van de termijn de overeenkomst opzegt. De huurder heeft echter altijd het recht om de huurovereenkomst eerder te beëindigen.

Partijen kunnen ook een kortere huurovereenkomst afsluiten, met een maximale duur van drie jaar. Deze overeenkomst kan eenmaal schriftelijk worden verlengd onder dezelfde voorwaarden, zonder de totale huurperiode langer te maken dan drie jaar. Als de huurder niet op tijd opzegt, wordt de huurovereenkomst automatisch verlengd voor een periode van negen jaar.

Als de huurder de huurovereenkomst eerder beëindigt dan afgesproken, heeft de verhuurder recht op een vergoeding van anderhalve maand, één maand of een halve maand huur, afhankelijk van het tijdstip waarop de overeenkomst wordt beëindigd.

Partijen kunnen ook een huurovereenkomst afsluiten voor meer dan negen jaar of zelfs voor het leven. In het geval van een overeenkomst voor meer dan negen jaar, wordt deze automatisch verlengd voor periodes van drie jaar, tenzij de verhuurder ten minste zes maanden voor het einde van de termijn opzegt. Bij een overeenkomst voor het leven eindigt de huurovereenkomst bij het overlijden van de huurder.

Kortom, de duur van een woninghuurovereenkomst in België kan variëren van drie jaar tot levenslang, afhankelijk van de afspraken tussen de partijen. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de geldende wet- en regelgeving met betrekking tot huurovereenkomsten in België, en raadpleeg indien nodig een expert om je te helpen bij het opstellen van een huurovereenkomst die aan alle eisen voldoet.
Ontvang gratis en vrijblijvend een offerte op maat

Vaste prijzen. Geen uurtje-factuurtje

Geen verrassingen of extra kosten

Binnen de 48u in jouw mailbox

Ja, ik wil een offerte
Zo werkt het
Start onmiddellijk jouw pro-Deo dossier bij ons op

Snel, laagdrempelig, en discreet.

In enkele klikken snellen wij jou te hulp.

Je hoeft er zelfs je zetel niet meer voor uit.

Ja, ik wil een pro-Deo-dossier opstarten
Check hier of je recht hebt op pro-Deo
Ook interessant
WINSTON Offerte op maat | Winston
Juridisch advies nodig?

In slechts enkele klikken krijg je persoonlijk en begrijpelijk advies.

Vanaf 25 euro al.

Stel nu jouw vraag
Zo werkt het
WINSTON FEB 2021 4 B1 A3025 | Winston
Op zoek naar een advocaat?
Krijg vrijblijvend onze offerte.

Wij stippelen een stappenplan op maat uit, telkens met een vaste prijs per stap.

Zo heb jij de volledige controle.

Vraag nu jouw offerte
Zo werkt het
E-mail gekopieerd naar klembord